pieniadz.pl

Unia Europejska: w 2011r. zgłoszono o 13% więcej niebezpiecznych produktów żywnościowych, niż w roku 2010

sobota, 21-07-2012 godz. 12:12

W piątek, 20 czerwca, Komisja Europejska ogłosiła dane dotyczące ilości niebezpiecznych produktów żywnościowych zgłoszonych przez kraje unijne na przestrzeni 2011r. To o 13% więcej, niż w przypadku roku 2010. Łącznie takich zgłoszeń pojawiło się w ubiegłym roku aż ok. 3,8 tysiąca. Były to produkty, które nie znajdowały się w systemie RASFF odpowiedzialnym za ostrzeganie przed niebezpiecznym towarem.
Unijny system ostrzegania przed niebezpiecznymi produktami, mogącymi mieć negatywny wpływ na zdrowie, a czasem nawet życie ludzi, dotyczy żywności, pasz oraz wszystkich tych towarów, które mogą mieć kontakt z produktami spożywczymi.

Jak wyliczono, w 2011r. zgłoszono łącznie ok. 3,8 tysiąca produktów, które budziły zastrzeżenia. Jest to liczba wyższa o 13% od sumy takich towarów zgłoszonych w roku poprzednim, czyli 2010. Przeważająca część zgłoszeń była związana z toksynami, które znajdowały się w paszach sprowadzanych głównie z Indii. Poza tym, niepokój wzbudzały suszone owoce oraz orzechy importowane z Turcji czy Chin. Dodatkowo, problemy pojawiły się również w kwestii chińskich akcesoriaów kuchennych, w których wystąpiły niebezpieczne substancje chemiczne.

Za najpoważniejsze wydarzenie związane z zatrutymi artykułami spożywczymi uznać można aferę związaną z odkryciem bakterii EHEC w warzywach, które trafiły do sprzedaży w kilku państwach Europy. W efekcie zatruć, w maju 2011r. zmarło na Starym Kontynencie ok. 50 osób. Byli to głównie mieszkańcy Niemiec i Francji. W toku dochodzenia Komisji Europejskiej okazało się, że za wystąpienie bakterii odpowiadały najprawdopodobniej nasiona kozieradki, które sprowadzono z Egiptu.

Zgłoszenia, które na temat zagrożenia zdrowia lub życia powodowanego podejrzanymi produktami żywnościowymi bądź akcesoriami z nimi związanymi przyjmuje Komisja Europejska pozwalają eliminować niebezpieczeństwo i unikać powtórki tak poważnych sytuacji. Takie przypadki skłoniły władze europejskie do wprowadzenia nowych, bardziej restrykcyjnych wymogów odnoszących się do higieny produkcji, ale również kryteriów mikrobiologicznych dotyczących kiełków i nasion. Dodatkowo, wprowadzono szereg szkoleń, którym podlegać mają partnerzy handlowi.

W ubiegłym roku RASFF zajmowało się również badaniem skażenia występującego w produktach importowanych z Chin. Kontrole miały na celu sprawdzenie stopnia napromieniowania towarów wynikającego z awarii elektrowni jądrowej w Fukushimie. Regularne badania są kontynuowane do dziś, jednak do października bieżącego roku RASFF ma podjąć decyzję na temat tego, czy zakres kontroli można zmniejszyć, czy jeszcze nie.

Dodaj komentarz

Aby komentować pod zarezerowanym, stałym nickiem, bez potrzeby logowania się za każdym wejściem, musisz się
zarejestrować lub .

Komentarze:

Brak komentarzy do Unia Europejska: w 2011r. zgłoszono o 13% więcej niebezpiecznych produktów żywnościowych, niż w roku 2010.

Podobne

Kursy walut 2024-02-29

+ więcej
  • EUR euro 4,3190 +0,17%  +0,74gr
  • USD dolar 3,9803 -0,30%  -1,19gr
  • GBP funt 5,0420 +0,03%  +0,16gr
  • CHF frank 4,5332 +0,09%  +0,40gr

www.Autodoc.pl

Produkty finansowe na skróty:

Konta: Konta osobiste Konta młodzieżowe Konta firmowe Konta walutowe
Kredyty: Kredyty gotówkowe Kredyty mieszkaniowe Kredyty z dopłatą Kredyty dla firm